De Aziatische tijgermug is zwart/wit gekleurd met een witte streep vanaf de kop over de rug. (Foto: NVWA)

Bestrijding tijgermug in Neerkant

vrijdag 15 mei 2020 - 09:57|Ine van Hal

NEERKANT – Vorig jaar zijn in Neerkant enkele exemplaren aangetroffen van de Aziatische tijgermug. Omdat de eitjes van de mug een winter kunnen overleven en alsnog kunnen uitkomen, is een nieuwe bestrijdingsactie op touw gezet.

Maandag 11 mei zijn inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in Neerkant begonnen met de eerste van twee nabehandelingen. Tuinen en bedrijfsterreinen worden gecontroleerd op mogelijke broedplaatsen, voornamelijk plekken met stilstaand water. Deze worden verwijderd of behandeld met een biologisch middel om de larven te doden. Ook worden muggenvallen met lokstoffen geplaatst om te monitoren of er volwassen tijgermuggen aanwezig zijn. 
Inwoners kunnen helpen door na iedere regenbui mogelijke broedplaatsen zoals bakken, emmers, bloempotten, kruiwagens en dergelijke leeg te gieten of deze op te ruimen.
Overigens zijn deze maatregelen geschikt voor de bestrijding van nagenoeg alle steekmuggensoorten. Muggen leggen hun eitjes namelijk in stilstaand of traag stromend water en de larven leven tijdelijk in het water. 

Tijgermug
De tijgermug (Aedes albopictus) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft zich de afgelopen jaren via internationale transporten onder meer ook in Europa verspreid. Tijgermuggen zijn onder meer te herkennen aan de kleur, ze zijn zwart met een witte streep vanaf de kop bovenop de rug en hebben zwart/wit gestreepte poten. De uiteinden van de achterpoten zijn wit. Tijgermuggen zijn kleiner dan de muggen die in Nederland van nature voorkomen. De NVWA bestrijdt de Aziatische tijgermug als deze in Nederland opduikt. Een tijgermug kan tropische infectieziekten zoals knokkelkoorts, zikakoorts en chikungunya overdragen. De vrouwtjes zuigen bloed bij mensen. Als die persoon besmet is met een tropische ziekte, kan de mug besmet raken en de infectie overbrengen op andere mensen. Volgens het RIVM is de kans dat dit in Nederland gebeurt tot nu toe te verwaarlozen. Tropische infectieziekten komen in Nederland alleen voor bij mensen die in tropische gebieden geweest zijn waar de ziekten voorkomen.

Tags