Secretaris Pauline Gerth van Wijk van Jonge Democraten aan het woord tijdens de conferentie Jongeren en politiek in het gemeentehuis in Deurne. (Foto: Hein van Bakel)

Bevlogen sprekers over jongeren en politiek

donderdag 18 januari 2018 - 11:19|Ine van Hal

DEURNE - De interesse van jongeren in politiek groeit, dat was de algemene tendens die de verschillende sprekers afgelopen vrijdag lieten horen tijdens de conferentie Jongeren en Politiek. De conferentie vond plaats in het gemeentehuis in Deurne en was georganiseerd door de 17-jarige Hendrik van Hout uit Bakel, leerling van het Willibrord Gymnasium en stagiair bij de gemeente Deurne. Een kleine veertig jongeren, veelal gymnasiumleerlingen maar ook een aantal scholieren vanuit LOS Deurne, waren aanwezig.

Een echte discussie kwam vrijdagmiddag niet op gang en als er al vragen gesteld werden, kwamen die voornamelijk van politici en docenten. De bevlogenheid van de vier jeugdige sprekers die een presentatie verzorgden over de organisaties waarbij zij betrokken zijn maakte veel goed.
Dagvoorzitter tijdens de conferentie was Inge van Dijk, voorzitter van CDA Brabant en raadslid en fractievoorzitter van de lokale partij in Gemert-Bakel. Zij vertelde dat ze al op jonge leeftijd "zonder ervaring en alleen met ambitie en ideeën" in de gemeenteraad van Gemert-Bakel terecht was gekomen.
De wethouders Marinus Biemans en Marnix Schlösser heetten vervolgens de aanwezigen welkom en vertelden beiden op welke wijze zij bij de politiek betrokken waren geraakt. Vanuit de zaal werd de vraag gesteld wat voor opleiding je nodig hebt om wethouder te worden. "Opleiding is niet het belangrijkste", luidde het antwoord. "Je moet het vooral leuk vinden met mensen te praten, stukken te lezen, een mening te hebben en je kop boven het maaiveld uit te steken, dat wil zeggen dat je kritiek moet kunnen incasseren. Je moet natuurlijk wel de 'brains' hebben om je in een bepaald thema te kunnen verdiepen. Als wethouder heb je bovendien ambtenaren om je heen die je over allerlei onderwerpen adviseren."

Invloed op politiek
De eerste spreker, voorzitter Anouk Gielen van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks), vertelde over haar organisatie. Laks behandelt alle vragen en klachten van scholieren uit heel Nederland over school en onderwijs. Ze vertelde dat Laks op allerlei wijzen probeert invloed uit te oefenen op de politiek. Bijvoorbeeld door landelijk actie te voeren als het onderwerp alle scholieren of studenten aangaat, zoals het leenstelsel. Of met een ludieke actie rondom de rekentoets. Daarover kwamen veel klachten binnen omdat het rekenonderwijs vaak niet voldeed aan het niveau van de toets. "Het Laks heeft vijf Kamerleden onverwachts de rekentoets laten maken en zij zakten alle vijf", aldus Gielen.

Jongerenorganisaties
Pauline Gerth van Wijk, landelijk secretaris van de jongerenorganisatie Jonge Democraten, vertelde wat het lidmaatschap haar gebracht heeft. Zij volgde trainingen zoals presenteren, spreken voor publiek, debatteren, overtuigend schrijven, campagne voeren, etc. "Nagenoeg alle jongerenorganisaties -bijna elke partij heeft er een- verzorgt trainingen. Bovendien leer je veel mensen kennen. En je bent met allemaal jongeren onder elkaar, dus het is heel gezellig bij bijeenkomsten en vergaderingen."
Jonge Democraten is gelieerd aan D66. "De organisatie heeft zo'n 6.000 leden. Dat betekent dat er meestal een grote groep jongeren naar bijeenkomsten van de volwassenpartij gaat. Daardoor is het bestuur vaak geneigd mee te gaan in de visie van de jongeren."
Momenteel lobbyen volgens haar bijna alle jongerenorganisaties voor betaalbare medicijnen en voeren daarover regelmatig gesprekken met Kamerleden en ministers.
Gemeenteraadslid Wim Luijten merkte op dat jonge mensen te ver van de politiek af staan. "In Deurne zijn jongeren over het algemeen weinig betrokken bij de politiek. Minder dan de helft gaat stemmen en er zijn geen jongerenpartijen in de gemeente." Om vervolgens trots te vertellen dat zijn partij Doe met de 21-jarige Bram van Neerven momenteel het jongste raadslid van Deurne heeft.
Volgens Pauline Gerth van Wijk zijn de jongerenorganisaties de laatste jaren juist gegroeid. "Jongeren stemmen relatief weinig, daarom ben ik nu ook hier om te vertellen dat politiek erg belangrijk is." Waarop vanuit de zaal gevraagd werd waarom dit soort lezingen niet op scholen gehouden wordt. "Diverse jongerenorganisaties doen dat ook, maar er moet ruimte voor zijn in de lesprogramma's", luidde het antwoord.

Sfeer en mensen
De 24-jarige Marcel Deryckere is sinds drie jaar lid van Provinciale Staten. Hij was met 21 jaar het jongste Provinciale Statenlid ooit en vertelde over de hindernissen die hij tegenkwam toen hij zich als 18-jarige wilde aanmelden bij een politieke partij. "De standpunten van verschillende partijen bleken op veel vlakken overeen te komen. Geen enkele partij heeft standpunten die jou voor honderd procent liggen, maar elke partij heeft een andere cultuur. Wanneer je lid wilt worden van een partij, ga dan eens kijken of de sfeer en de mensen bij je passen en niet alleen de standpunten."
Deryckere koos uiteindelijk voor het CDA en werd na drie jaar gevraagd zich kandidaat te stellen voor de verkiezingen van Provinciale Staten. "Het verbaasde mij dat er zo weinig jongeren lid van zijn, terwijl daar beslissingen over de lange termijn genomen worden. Het gaat over hun toekomst."
Volgens Deryckere is het wel moeilijk dingen echt te veranderen, "zeker als lid van een oppositiepartij. Je moet veel geduld hebben."
De vergadermethodes en politieke regeltjes ervoer de jonge politicus eveneens als een hindernis. "De kwaliteit van een idee doet er vaak minder toe dan de persoon of partij die het naar voren brengt."
Deryckere zei ervan overtuigd te zijn dat het politieke systeem de komende generaties zal veranderen. "Dit is niet de manier waarop jongeren met politiek om willen gaan." Hij pleit met name voor meer open debatten, ook binnen gemeenteraden. "De discussie komt langzaam op gang. Een wethouder moet bijvoorbeeld kunnen accepteren dat zijn eigen partij het over een bepaald standpunt niet met hem eens is."
Deryckere zei tot slot dat scholen altijd welkom zijn in het Provinciehuis. "Maar we zijn ook bereid naar scholen toe te komen, bijvoorbeeld tijdens lessen maatschappijleer."

Debat kan veel brengen
De laatste spreker Jeroen Wijnen hield een warm pleidooi voor het debat. Wijnen was lid van de debatclub van het Willibrord Gymnasium, vertegenwoordigde Nederland op het WK debatteren voor Scholieren en won als student meerdere toernooien. "Debatteren kan iedereen die jong is heel veel brengen. Je leert jezelf presenteren, je leert argumenteren en standpunten van tegenstanders weerleggen, maar je leert vooral luisteren naar anderen. Omdat je vaak standpunten moet verdedigen waar je zelf geen voorstander van bent, leer je je inleven in wat anderen vinden. Daardoor ga je veel onderwerpen interessant vinden. Allemaal vaardigheden die goed in te zetten zijn in de politiek."

Interessante middag
Organisator Hendrik van Hout zei na afloop tevreden te zijn over het verloop van de conferentie. "De sprekers hadden een goed verhaal. Ik denk dat jongeren hierdoor wel meer geïnteresseerd zullen raken in politiek."Vierdeklassers Laura van Helmond en Femke Stevens van het Willibrord Gymnasium reageerden opgetogen over de bijeenkomst, met name doelend op de laatste spreker. "Wij zijn ook lid van de debatclub op onze school. De middag was nog meer interessant dan ik verwacht had", aldus Laura van Helmond.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Eindexamengala in beeld DEURNE - Op de woensdag voor Hemelvaart vierden de eindexamenleerlingen van het Hub van Doornecollege in Deurne hun gala-avond in de Ocean. e aankomst van de examenkandidaten op de Markt... 30 mei 2019 - 15:49
Expositie Jij bent de Kunstenaar DEURNE - De expositie Jij bent de Kunstenaar opent morgen, vrijdag 8 februari in het gemeentehuis van Deurne. Leerlingen uit de schakelklas en de integratieklas van De Sprong hebben onder... 7 februari 2019 - 15:12
Optreden Fource gaat niet door ZEILBERG - Het optreden van Fource dat vrijdag 18 januari gepland stond in café Brightside in Zeilberg, gaat niet door. Een van de bandleden is ziek. Het optreden is verschoven... 17 januari 2019 - 17:10
87 boetes tijdens fietsverlichtingsacties DEURNE - Begin deze week hebben 87 leerlingen in het voortgezet onderwijs een boete gekregen tijdens fietsverlichtingscontroles in Deurne. De controles werden op maandag 7 en dinsdag 8 januari op... 10 januari 2019 - 11:27
Winnaars speurtocht Halloween DEURNE - De bibliotheek in Deurne hield vorige week tijdens Halloween weer een griezelige speurtocht in de kelder. Ruim honderd kinderen hebben aan de speurtocht meegedaan en nog veel meer... 3 november 2018 - 17:12
Spannende film over de Peelwolf HELENAVEEN - De Peelwolf is terug. Dat is de spannende titel van de nieuwe film van de schoolverlaters van basisschool De Peelparel in Helenaveen. Basisschool De Peelparel komt dit jaar... 25 juni 2018 - 19:41