Organist Henk Verhoef aan het orgel van de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Matthäus Passion met Deurnes tintje

donderdag 11 april 2019 - 09:13|

DEURNE – In de Willibrorduskerk in Deurne wordt op palmzondag 14 april de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Een klassiek passieconcert stond al lang op het wensenlijstje van de werkgroep Concertcyclus van de stichting Behoud Willibrorduskerk Deurne. “In deze tijd van het jaar worden veel moderne passieconcerten opgevoerd, ook in de regio. Wij vinden juist de oervorm top en zijn er trots op dat we dit in Deurne hebben kunnen organiseren”, aldus Lisette van Erp van de werkgroep. Het concert heeft een Deurnes tintje: er zingen vijf lokale zangeressen mee.

De Matthäus Passion in de Willibrorduskerk wordt uitgevoerd door het barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam en een door het ensemble samengesteld koor. De muzikale leiding is in handen van dirigent Henk Verhoef, die ook de orgelpartijen zal spelen. Het balletje ging aan het rollen toen Bert Augustus, organist en beheerder van het Smitsorgel in de Willibrorduskerk in Deurne, in 2018 de uitvoering van de Matthäus Passion in Monnickendam bijwoonde. Tijdens een gesprek na afloop met Henk Verhoef bleek dat het ensemble op zoek was naar een locatie voor de uitvoering in 2019.
“Henk Verhoef kent Deurne als adviseur bij de restauratie van de luidklokken en hij heeft er ook weleens het orgel bespeeld”, aldus Bert Augustus. “Hij kent ook de geweldige akoestiek van de Willibrorduskerk.” 

Deurnese zangeressen
Jan Casper Verbeek van de werkgroep Concertcyclus: “Op een gegeven moment kregen we bericht dat het ensemble geen kinderkoor beschikbaar had voor de extra sopraanpartijen. Daar hadden wij snel een antwoord op. We hebben in Deurne hele goeie zangeressen, zoals vorig jaar maar weer eens bleek tijdens het indrukwekkende concert Music all-in life in de Willibrorduskerk.”
Lineke Theeuwes, Inge van Beek, Fleur Verberne, Maartje Maas en Manou Rops zullen zondag de soprano in ripieno partijen zingen.
Het barokensemble Eik en Linde bestaat uit ongeveer twintig professionele musici en brengt een groot koor mee met (semi)professionele en amateurzangers. In totaal zullen zondag rond de vijfenvijftig zangers en musici op het podium staan in de Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. Het priesterkoor zal zondag uitgebouwd worden tot een groot podium, waarop plaats is voor alle musici. 

Stoelenplan 
Voor de praktische organisatie kreeg de werkgroep Concertcyclus ondersteuning van het cultuurcentrum in Deurne. “Zij hebben voor ons een stoelenplan gemaakt, waarmee in de kerk zitplaatsen gecreëerd wordt voor vijfhonderd bezoekers”, aldus Lisette van Erp. “Ook de kaartverkoop loopt via het cultuurcentrum. Daarover moest door ons nog wel een ei gelegd worden. Het vragen van een entreeprijs is tegen de principes van de Concertcyclus. Maar in dit geval kon het niet anders.”
Mede met onder meer een subsidie van de gemeente Deurne zijn de toegangsprijzen beperkt gebleven tot 15 en 20 euro, naargelang de zitplaats in de kerk. Om ervoor te zorgen dat het concert voor iedereen goed te volgen is worden op diverse plaatsen in de kerk grote beeldschermen opgehangen. 

Deuren dicht
Het concert in de Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne begint zondag 14 april om 14.00 uur en duurt ongeveer 3,5 uur. Tussendoor is er een pauze. De deuren van de kerk gaan om 13.30 uur open en worden om 13.55 uur weer gesloten. Tijdens het concert blijven de kerkdeuren dicht. Het is voor het eerst dat de Matthäus Passion wordt opgevoerd in Deurne. De werkgroep Concertcylus heeft echter de smaak te pakken. Bert Augustus: “We gaan proberen elk jaar een passieconcert uit te laten voeren in Deurne. Op palmzondag 5 april 2020 zal dat de Johannes Passion zijn.” 

Meer media
De uitvoering van de Matthäus Passion door Eik en Linde in 2018 in Monnickendam. De eerste pagina van de Matthäus Passion uit het handschrift van Bach.

Gerelateerde nieuwsberichten

Streetrock Bakel in beeld: BAKEL - Het centrum van Bakel was afgelopen weekend weer het decor van Streetrock. Het gratis rockfestival, dat naast internationale sterren zoals de Amerikaanse band Dog Eat Dog ook een... 15 juli 2019 - 14:05
Voetbaldagen ZSV in beeld: ZEILBERG - Voor de zevende keer werden afgelopen weekende de Voetbaldagen bij ZSV gehouden. Met dit jaar maar liefst 136 deelnemers, zo’n 25 meer dan vorig jaar. ZSV mocht als... 15 juli 2019 - 12:26
Extra maatregelen voor hoogveen in De Peelvenen PEELREGIO – Met een pakket aan maatregelen hoopt Staatsbosbeheer het hoogveen in De Peelvenen de komende jaren te behouden en verder te versterken. Extra inzet moet ervoor zorgen dat overwoekering... 12 juli 2019 - 09:55
Honderden bezoekers Tuinpadfeest DEURNE - Muziek, optredens, een heuse veiling onder leiding van Theo Goossens en ook voor de kleinste bezoekers was het afgelopen zondag weer genieten tijdens het Tuinpadfeest bij museum De... 11 juli 2019 - 10:46
Kindervakantieweek in volle gang DEURNE - De jaarlijkse Kindervakantieweek is in volle gang. Zo'n 140 kinderen hebben van maandag tot en met donderdag tal van activiteiten ondernomen. Maandag ging de onderbouw naar speeltuin de... 11 juli 2019 - 09:17
Roemenen gepakt voor berovingen in Milheeze en Zeilberg MILHEEZE/ZEILBERG - Drie Roemeense mannen sloegen maandagochtend toe in Milheeze en Zeilberg, waar kort na elkaar twee ouderen tijdens het pinnen werden beroofd. Na een heuse klopjacht konden de drie... 8 juli 2019 - 15:58