Holtens Molen in Deurne. (Archieffoto: Marius van Deursen)

Kennismaken met de molenaars

vrijdag 10 mei 2019 - 13:00|

PEELREGIO – In heel Nederland is het komend weekend, zaterdag 11 en zondag 12 mei, Nationale Molendag. Het thema is: ontmoet de molenaar. De gedachte hierachter is dat je een molen pas goed leert kennen als je met de molenaar praat. In de provincie Noord-Brabant zijn negentig molens open. Ook de molenaars in de regio Deurne, Asten, Someren, Bakel, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende en Nuenen vertellen komend weekend graag over ‘hun’ molens.  

Bij voldoende wind zal in de meeste molens gemalen worden. Verder worden er rondleidingen gegeven en zijn er bij verschillende molens extra activiteiten. In alle deelnemende molens kunnen kinderen een gratis molenbouwplaat afhalen.
In de gemeente Deurne zijn Holtens Molen aan Veldstraat 39 in Deurne, molen De Volksvriend aan Hoofdstraat 30 in Liessel, Johanna Elisabeth aan de Molenhuisweg  in Vlierden en Maria Antoinette aan Zeilbergsestraat 98 in Zeilberg op beide dagen open vanaf 10.00 uur. Holtens Molen sluit op beide dagen om 16.00 uur, de andere molens zijn tot 17.00 uur open. In alle molens worden rondleidingen gegeven en voor zover van toepassing zal er bij voldoende wind gemalen worden. 

Bankjes van Holtens Molen
Bij Holtens Molen zal op beide dagen een ijskraam staan. Bij voldoende wind zal in de molen ook olie geslagen en hout gezaagd worden. De zes molenaars en drie molenaars in opleiding van Holtens Molen en de vrijwilligers in de zagerij en olieslagerij kunnen alles over hun werkzaamheden vertellen. Buiten bij de molen staan twee eikenhouten bankjes, waarop bezoekers even kunnen uitrusten. “De bankjes worden in de molen gemaakt van eikenhout, dat afkomstig is van zo’n tien eikenbomen die door de gemeente Deurne gerooid zijn aan de Amstel”, zegt voorzitter Driek Berkers van de stichting Holtens Molen. “De gemeente rooit bomen, onze vrijwilligers zagen hout en diverse organisaties in Deurne kunnen houtproducten gebruiken. Daarmee is het cirkeltje rond, zo is het idee daarachter.”
Eerder werden door Holtens Molen gemaakte banken al geplaatst bij de woonzorgboerderijen in Zeilberg en de jeu de boulesbaan in Liessel. Ook de Ossenbeemd heeft belangstelling voor de banken. Van het eikenhout worden verder bloembakken gemaakt, waarmee in de nabije toekomst de omgeving van de Wolfsberg in Deurne opgefleurd zal worden.
Afgelopen voorjaar hebben groepen kinderen van basisscholen uit Deurne Holtens Molen bezocht. Vooraf kregen ze op school les over de molen aan de hand van het boekje Muis Jan op de Molen. Ook kinderen die door het jaar heen de molen bezoeken worden rondgeleid aan de hand van het boek, dat geschreven is door molenaar Charles de Theije en zijn vrouw Els uit Deurne.

Asten
Molen De Oostenwind aan Molenweg 23 in Asten is zaterdag en zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Er zijn geen activiteiten.

Someren
Molen en museum Den Evert, Einhoutsestraat 8 in Someren doet zaterdag 11 mei mee aan Nationale Molendag. Om 10.00 uur wordt de molen in bedrijf gezet. Stoere jongens en meisjes mogen de molenaars hierbij helpen. Eerst wordt de molen op de wind gezet, het zogenoemde kruien. Daarna mogen de jongens en meiden helpen bij het vastzetten van de wieken met zware kettingen aan paaltjes. Aansluitend zal de molenaar de zeilen op de wieken binden. Daarna wordt de rem van de molen gehaald, ook wel ‘de vang lichten’ genoemd. Hierna komt de molen op gang en als er genoeg wind is kan het malen van het graan beginnen. Om 12.00 uur worden er pannenkoeken gebakken. De hele dag door zijn er rondleidingen over de velden, door de boomgaard en in het museum en word er uitleg gegeven door de molenaars en de gidsen.
Ook molen De Victor aan Kerkstraat 31 in Someren is zaterdag open van 13.00 tot 18.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven, er wordt gemalen en er is gebroken maïs verkrijgbaar.

Bakel en Milheeze
De ruim driehonderd jaar oude Willibrordusmolen, Achter de Molen in Bakel, kan bij een gunstige wind weer malen. Dit nadat de molen in het voorjaar van 2018 stilgezet werd voor een grondige onderhoudsbeurt. Daarbij werd de molen opgekrikt en werden diverse zware onderdelen uit elkaar gehaald, om in de werkplaats van de restaurateur gerepareerd te worden. Waar nodig werden ook alle verbindingen van de molenkast gerestaureerd. Molenaar Lambert van de Weijst kan nu zijn molen weer goed op de wind zetten om koren te malen. De molen is zaterdag en zondag open van 10.00 tot 16.00 uur, er worden rondleidingen gegeven en pannenkoeken gebakken.
In Milheeze is de molen Laurentia aan Hoberg 2 op beide dagen open van 10.30 tot 16.00 uur. 

Geldrop
Korenmolen ’t Nupke in Geldrop is iedere zaterdag geopend. Wekelijks komen vooral vaste klanten naar de molen om meel te kopen. Dat kan uiteraard ook tijdens de Molendag op zaterdag 11 mei. Maar er is meer. “We gaan traditiegetrouw ook weer pannenkoeken bakken met meel van de molen. En er zijn rondleidingen door de molen”, aldus de vrijwilligers. Ze vertellen graag over de molen. Over de techniek, het ambacht van molenaar en de historie van de molens. De Geldropse molen is in 1843 gebouwd en in 1979 gerestaureerd. Sinds 2017 is het ambacht van molenaar door Unesco uitgeroepen tot internationaal erfgoed. De Geldropse molenaars: “we vertellen over de molen, de geschiedenis en de werking.”
De Nationale Molendagen bestaan sinds 1973. Toen werd het evenement nog gebracht als fietstocht langs molens. Nu heeft stichting De Hollandsche Molen ‘ontmoet de molenaar’ als thema gekozen. Voor de kinderen is er ook een bouwplaat te krijgen. De molenaars in Geldrop willen graag nog wat vrijwilligers ontmoeten die interesse hebben in het werk en de verkoop in het winkeltje. De Geldropse molen is zaterdag 11 mei geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Mierlo
In Mierlo is de molen tijdens de Nationale Molendagen open op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag 12 mei van 13.00 tot 17.00 uur. Het molenteam, bestaande uit twee gediplomeerde vrijwillige molenaars, één in opleiding en vier molengidsen staat klaar om belangstellenden alles te vertellen over de molen en het ambacht. Op zaterdag worden er ook pannenkoeken gebakken, die iedereen gratis kan komen proeven.

Heeze-Leende
Molen Sint Victor in Heeze is zaterdag 11 mei geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Ook hier hopen ze op voldoende wind zodat er kan worden gemalen. Bij Sint Victor gaan ze zaterdag pannenkoeken en brood bakken.
De Heimolen in Leenderstrijp is zondag 12 mei open. Tussen 10.00 en 16.00 uur kan iedereen komen kijken, bij voldoende wind wordt er gemalen.

Nuenen
Drie molens telt de gemeente Nuenen, alle drie doen ze mee met de Nationale Molendagen. De Hooydonkse molen is zaterdag 11 mei tussen 10.00 en 12.00 uur open. De Roosdonck is zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur. De Opwettense Molen is zondag geopend. 

Organisatie
De Nationale Molendagen bestaan sinds 1973. Toen werd het evenement nog gebracht als fietstocht langs molens. Tegenwoordig wordt de Nationale Molendag georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. 

Tags

Gerelateerde nieuwsberichten

Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49
Zorgen om coronanertsen in Deurne DEURNE - De mogelijke besmetting van nerts op mens die vorige week vastgesteld werd in de gemeente Deurne blijft de gemoederen bezighouden. Uit onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is... 29 mei 2020 - 10:08
Ravage na botsing tussen zes voertuigen in Liessel LIESSEL - Op de Kanaalstraat in Liessel zijn woensdagochtend zes auto's en een tractor in botsing gekomen. Het ongeluk gebeurde net na 6.00 uur. De eerste auto klapte achterop de... 27 mei 2020 - 07:35
Slecht zicht op A67 door rookontwikkeling LIESSEL/ASTEN - Op de A67 tussen Asten en Liessel heeft het verkeer dinsdagochtend in beide richtingen last van rookoverlast. Dat meldt Rijkswaterstaat op Twitter. De rook is afkomstig van de... 26 mei 2020 - 09:20