De wandschildering van priester-schilder Egbert Dekkers in de Maria-Vredeskapel in Deurne. (Foto: Ton Hartjens)

Viering 75 jaar Maria-Vredeskapel

vrijdag 14 juni 2019 - 15:49|Ine van Hal

DEURNE – Het is dit jaar 75 jaar geleden dat in Deurne -in het laatste oorlogsjaar- de Maria-Vredeskapel gebouwd werd. De kapel werd op 14 juni 1944 voor het eerst in gebruik genomen. Zondag 16 juni wordt het 75-jarige jubileum gevierd met een gebedsdienst in de openlucht op het plein voor de kerk. De dienst wordt opgeluisterd met zang en muziek. Op een scherm worden oude foto’s vertoond uit een collectie van Hubert Engelen. 

De Maria-Vredeskapel werd gebouwd ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van de toenmalige pastoor Witlox. De inwoners van Deurne verlangden naar het einde van de oorlog en volgens de pastoor was de behoefte aan een bidkapel groot. Baron de Smeth, de toenmalige bewoner van het kasteel, en Piet van Deursen uit de Veldstraat schonken beiden een stuk grond aan het riviertje de Vlier, achter de watermolen aan het Haageind. De Deurnese architect Jos Deltrap maakte het ontwerp voor de kapel. De kapel werd in nog geen twee maanden tijd gebouwd door Arnold van der Zanden, de ‘goede moordenaar’ uit het boek van Antoon Coolen en de broers Bert en Jochem Rooyakkers.
In de jaren die volgden raakte de kapel langzaam in verval. In 1965 zag pastoor Clemens Gerris zich genoodzaakt de kostbaarheden, waaronder twaalf bidstoelen (de apostelen) en een grote stoel met armleuning (Christus) vanwege toenemend vandalisme uit de kapel te verwijderen.

Restauratie 
Naarmate de jaren vorderden werd de roep vanuit de Deurnese gemeenschap om restauratie van de kapel steeds luider. Op 1 juli 1987 werd de stichting Maria-Vredeskapel opgericht met Peter Hanssen uit Liessel en Martien Keunen en Paul Spoelstra uit Deurne als dagelijks bestuur. Via een groot aantal initiatieven werd door inwoners van Deurne een bedrag van 18.533,61 gulden ingezameld. Op 17 juni 1988 werd met de restauratie begonnen. Ook na de restauratie viel de kapel nog meermaals ten prooi aan vernielingen en vandalisme. De stichting liet zich daardoor niet uit het veld slaan; de wandschildering van priester-schilder Egbert Dekkers werd gerestaureerd, de kapel werd voorzien van een mooi altaar en de Deurnese kunstenaar Pieter Wiegersma ontwierp sfeervolle epoxyramen voor de diepgelegen vensters. De bronzen klok in het klokkentorentje is geschonken door een Protestants Militair Tehuis in het Duitse Blomberg. Er werd een hek om de kapel geplaatst en een Deurnes echtpaar schonk een toegangspoort. In 1997 werd in de kapel een nieuw bronzen Mariabeeld geplaatst van de hand van de in dat jaar overleden beeldhouwer Niel Steenbergen. In 1944 maakte hij ook het eerste Mariabeeld voor de kapel. Ook de stoelen van de twaalf apostelen en de Christusstoel zijn inmiddels teruggeplaatst. In 2004 werd het pad de Appeldijk naar de kapel aangelegd.
Tegenwoordig wordt de Maria-Vredeskapel tegen vandalisme beveiligd met een camera en automatische deuren, die geschonken zijn door de stichting Ons Deurne. 

Stichting Maria-Vredeskapel
Het huidige bestuur van de stichting Maria-Vredeskapel bestaat uit Frans van den Broek, Ineke van Zeelandt-Knapen en Herman de Dood. Het stichtingsbestuur kan voor onderhoud en andere werkzaamheden, waaronder het dagelijks openen en sluiten van de kapel, rekenen op een werkgroep van zo’n 23 vrijwilligers. Naast de Maria-Vredeskapel beheert en onderhoudt de stichting ook de Corneliuskapel in Zeilberg, de kapel van Maurissen in Vlierden en het kruisbeeld aan de Rakt. Dit kruisbeeld, dat de laatste jaren regelmatig ten prooi valt aan vandalisme, zal binnenkort verplaatst worden naar Het Rijtven.
De Maria-Vredeskapel, inmiddels een gemeentelijk monument, wordt elke morgen door vrijwilligers geopend en ’s middags rond 16.00 uur weer gesloten. In de maanden mei en oktober wordt er regelmatig het rozenkransgebed gebeden.
Dat nog steeds veel mensen in Deurne de Maria-Vredeskapel weten te vinden voor een moment van stilte of gebed blijkt volgens Peter Hanssen en Teun Mutsaers uit het offerblok, dat dagelijks geleegd wordt. “Soms zitten er scholieren te studeren of zie je mensen -vaak groepjes jonge vrouwen- die er met elkaar zitten te praten.”
Ook op dit moment staan er restauratiewerkzaamheden aan de Maria-Vredeskapel op het activiteitenlijstje van het stichtingsbestuur. “De klokkenstoel is nodig aan een onderhoudsbeurt toe,” aldus voorzitter Frans van den Broek. “Er is een lekkage en alles moet geschilderd worden. Daar moet een hoogwerker aan te pas komen, dat brengt nogal wat kosten met zich mee.”

Jubileumprogramma
Teun Mutsaers en Peter Hanssen vormen samen de jubileumcommissie voor de viering van het 75-jarige bestaan van de kapel. Die viering begint komende zondag met een ontvangst vanaf 13.15 uur bij het Dinghuis, Haageind 39 in Deurne. Onder begeleiding van het Sint Antonius Abtgilde vertrekken de aanwezigen om 13.45 uur naar de kapel. Van 14.00 tot 15.00 uur wordt in de openlucht op het plein voor de kapel een gebedsdienst gehouden met zang door het kerkkoor uit Deurne en met muziek. Voorganger is pastoor Paul Janssen. Tijdens de dienst wordt een jubileumkaars ingewijd, geschonken door Hubert Engelen. Het buitenterrein wordt versierd, er worden stoelen geplaatst en erboven wordt een stretchdoek opgehangen.
Van 15.00 tot 16.00 uur is er gelegenheid om na te praten met muzikale omlijsting door het Vrijetijdsorkest Deurne. Tijdens de dienst en de bijeenkomst daarna worden op een scherm oude foto’s vertoond van de bouw, de verbouwingen en activiteiten in en om de Maria-Vredeskapel. 

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Deurnese stichting wil nieuwe ambulance aanschaffen voor Nepal DEURNE – Stichting Project Nepal uit Deurne roept op tot het doneren van geld voor de aanschaf van een nieuwe ambulance voor het Chitwan District in Nepal. In 2009 heeft... 17 januari 2020 - 09:37
Politie zoekt schennispleger in Liessel LIESSEL - Aan de Neerkantseweg in Liessel was maandag een schennispleger actief, die mogelijk ook al op meer locaties is gezien. De politie is op zoek naar de man. De... 14 januari 2020 - 08:53
Minder treinen tussen Deurne en Eindhoven DEURNE - Tussen Eindhoven Centraal en Deurne is er vertraging en rijden er minder treinen door een defecte trein. Reizers moeten rekening houden met zeker een uur extra reistijd. Naar... 14 januari 2020 - 08:40
In beeld: synchroonzwemshow 'Frozen' DEURNE - Zwemvereniging Deurnese Watervrienden viert dit jaar het vijftigjarig jubileum en het jubileumjaar werd afgelopen weekend afgetrapt met een synchroonzwemshow met Frozen als thema. In zwembad de Wiemel werd... 13 januari 2020 - 10:34
Drugshandel in de Peel neemt toe PEELREGIO – De criminaliteit in de Peelregio is aan een opmars bezig, blijkt uit cijfers van RTL Nieuws. Diens onderzoeksredactie nam landelijk zestien veelvoorkomende delicten onder de loep, zoals inbraken,... 10 januari 2020 - 10:16
Tweemaal zilver voor Bas van de Kerkhof op NK jongleren Bas van de Kerkhof van jongleergroep Hebbes Deurne heeft twee zilveren medailles gewonnen op het Open Nederlands Kampioenschap Jongleren, afgelopen weekend in Dalfsen. In een internationaal veld van deelnemers wist... 10 januari 2020 - 10:02