Veel voorstellingen zijn nu online te bekijken. (Archieffoto: Hein van Bakel)

CCD brengt cultuur thuis over de vloer

donderdag 21 mei 2020 - 09:48|

DEURNE – Cultuur over de Vloer is een nieuw initiatief van cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Via de website van het cultuurcentrum kunnen mensen thuis lokale en landelijke shows, voorstellingen en concerten terugkijken en beluisteren, meezingen met een artiest of een koor en bekijken wat er aan lokale initiatieven ontplooid worden in deze coronatijd. Voor kinderen heeft het cultuurcentrum de kleurplaatactie Deurne Kleurt opgezet. “Cultuur faciliteren is wat we het liefste doen, maar dat gaat niet met gesloten deuren”, aldus manager Bianca den Toom. “Als het niet linksom kan, dan doen we het rechtsom.”  

“Cultuur over de Vloer is een initiatief wat we hebben opgezet, nadat we de deuren van het cultuurcentrum moesten sluiten vanwege de maatregelen met betrekking tot het coronavirus”, aldus Bianca den Toom. Samen met haar team bekijkt de manager momenteel hoe ze de belangrijkste rol van het cultuurcentrum: cultuur bij de mensen brengen, in de toekomst vorm kunnen geven. 

“We zijn druk bezig met het maken van plannen om in de nabije en in de verdere toekomst op creatieve wijzen cultuur te kunnen faciliteren”, vertelt de manager. “Dit doen we in overleg met de gemeente Deurne en door bijvoorbeeld goed te kijken naar wat andere theaters en kunstenaars doen. We overleggen met de verenigingen en onderzoeken de mogelijkheden met betrekking tot het aanbieden van culturele activiteiten en de heropening van het terras en Gastvrij en Zo. Het is echt nog kijken: hoe gaan we het doen, op welke manieren kunnen we het komend seizoen cultuur naar de mensen brengen. Dat is waar we voor zijn.”

Deurne kleurt
Markante plekken van Deurne en vooral de verhalen die daarachter zitten zijn een belangrijk stuk Deurnese cultuur. Een aantal van die plekken en highlights zijn terug te vinden op een door Henry van den Berkmortel ontworpen kleurplaat.  

“In deze tijd, waarin kinderen wat vaker thuis zijn kunnen ze de kleurplaat kleuren,” zegt Bianca den Toom. “Die kunnen ze in de brievenbus doen bij mensen die eenzaam zijn en ze op deze manier een hart onder de riem steken. Maar het is ook een wedstrijd, waar kinderen aan mee kunnen doen door de kleurplaat voor 1 juni in de brievenbus van het cultuurcentrum te stoppen.”
Alle ingeleverde kleurplaten krijgen een plekje in de digitale fotogalerij op de website en worden opgehangen bij de voorgevel in het cultuurcentrum. Van de mooiste kleurplaat zal een ansichtkaart gemaakt worden. De kleurplaten kunnen gedownload worden via: www.ccdeurne.nl/deurnekleurt.

Cultuur over de vloer
Een van de creatieve oplossingen van het cultuurcentrum om cultuur naar de mensen te kunnen brengen is Cultuur over de vloer. Het aanbod is opgedeeld in vier thema’s: Voorstelling Terugkijken, Cultuureducatie, Corona-inhakers en Lokale Initiatieven en wordt regelmatig aangevuld.
Onder het kopje Voorstelling Terugkijken zijn verschillende lokale en landelijke shows te bekijken. Voorbeelden van lokale shows zijn de voorstelling Schôn Volluk van De Klotlanders, de jubileumshow Time Flies van zanggroep Skoor, theatervoorstellingen als Jeanny en Peer van De Peelcomedianten en KHD, de Royal Music Night uit 2019 en de oudejaarsconference Poeiersuiker 2019 van Marco Swiggers. Maar ook landelijke shows van onder anderen Guido Weijers, Jochen Otten en de theatervoorstelling Turks Fruit. Verder zijn er links te vinden voor het bekijken van filmhuisfilms en documentaires.

Het thema Cultuureducatie geeft toegang tot leerzame video’s voor kinderen. Zo kunnen ze digitale lessen volgen voor het bespelen van muziekinstrumenten, luisteren naar voorleesverhalen en een sprookjesmusical bekijken. 
Corona-inhakers laat zien hoe cultuurmakers met creatieve inhakers inspelen op deze ook voor hen veelal moeilijke tijd. Zoals de Ode aan een lege Zaal van Guido Weijers, een mash-up van de Memphis Maniacs, de liveshow Quarantaine Comedy van cabaretier Andries Tunru, bekend van het duo Beperkt Houdbaar, het liedje Morgen van docente Tamara Koonings van het Willibrord Gymnasium, de corona-challenge What about Us van popkoor Skoor en vele anderen. Daarnaast is er een link te vinden naar online Corona Concerten.

Het thema Lokale Initiatieven gaat in op activiteiten die in Deurne ontstaan om elkaar, op wat voor manier dan ook, zoveel mogelijk te helpen. 
“Het is leuk voor mensen om eens echt voor te gaan zitten. Er ontstaan zoveel mooie culturele uitingen. Je kunt zien dat deze tijd wat doet met mensen”, beveelt Bianca den Toom het initiatief Cultuur over de Vloer aan.

Gerelateerde nieuwsberichten

In beeld: Nieuwe tentoonstelling De Wieger feestelijk geopend DEURNE – De nieuwe tentoonstelling ‘van Armando tot Zadkine’ van De Wieger werd zondagmiddag in de museumtuin feestelijk geopend. Deze expositie markeert het afscheid van Lex van de Haterd als... 21 september 2020 - 13:43
Koninklijke Onderscheiding voor Mario Wijnen DEURNE - Mario Wijnen heeft afgelopen zaterdag van burgemeester Hilko Mak een Koninklijke Onderscheiding gekregen voor al zijn goede werk voor de gemeenschap. Het betreft de titel ‘Ridder in de... 21 september 2020 - 10:26
Bijna 2.000 eetbonnen voor ‘Toppers van het Elkerliek’ DEURNE/HELMOND – Toen het coronavirus begin dit jaar in alle hevigheid uitbrak, had met name het zorgpersoneel het hard te halen. Ook in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne... 18 september 2020 - 09:54
Basisschool Willibrordus verzamelt E-waste DEURNE - De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Willibrordus zijn tot en met 2 oktober druk bezig met het verzamelen van elektronisch afval voor de E-waste race... 18 september 2020 - 08:57
Lekker Ding Festival maakt dorstig DEURNE - Wanneer je een paar maanden geleden, op het dieptepunt van de corona-ellende, gezegd zou hebben dat we begin september van dit jaar met dik vijfhonderd mensen op terrasjes... 17 september 2020 - 13:16
‘Op de Ventoux kan het spoken’ DEURNE - De Tour de France is in de derde week aanbeland. De renners snakken naar Parijs, maar ook voor Richard Need zijn het zware weken. De parcoursbouwer werkt bij... 17 september 2020 - 13:02