Lezers schrijven: De krant bezorgen in coronatijd

donderdag 21 mei 2020 - 10:50|

Nog voor er onderscheid gemaakt werd tussen vitale en niet-vitale beroepen ging ik voor DAS Publishers Het Weekblad voor Deurne bezorgen. Want daar dacht ik nóg vitaler van te worden. De eerste maanden als invaller, dus ik bezorgde in verschillende wijken in de gemeente Deurne.

De laatste maanden heb ik twee vaste wijken. Eentje in het buitengebied Vreekwijk waar ik met een speciaal voor mij gereserveerde damesfiets het weekblad bezorg. En in de wijk Heiakkers waar ik lopend met de grote witte Weekblad voor Deurne-tas gevuld met kranten de deuren langs ga.

Ik ken inmiddels elke fiets- en loopsluiproute, ik weet waar de nee-nee-stickers zitten en ik geniet van die twee adressen waar mensen op een zelfgeschreven vel papier hebben staan “Alleen Weekblad voor Deurne”. Want ja, je krijgt toch een band met die krant. Behalve dat het lekker is om buiten te zijn en te bewegen is het ook aangenaam om de omgeving in je op te nemen en de kleine dingen te zien. 

Zoals bij die rode brievenbus waarin een vogelgezinnetje zich heeft genesteld. De eigenaar is een echte dierenvriend want hij of zij heeft van karton een tijdelijke brievenbus gemaakt en verzoekt middels een kort schrijven de post-, pakket- en krantenbezorgers om de échte brievenbus met rust te laten ‘tot na de kraamtijd’. 

Knuffelberen
Toen Nederland half maart in een lockdown ging was dat overduidelijk merkbaar in mijn krantenwijkjes.  Ik hoorde en zag veel kleine kinderen achter de huizen, er verschenen knuffelberen voor de ramen, ik zag mensen massaal hun voortuintje renoveren, aanhangwagens werden volgestouwd met spullen die jarenlang in garages en op zolders hadden gelegen. Er werd gebouwd, gesloopt, heringericht en geruimd bij het leven.

Twee jongedames waren ergens in het buitengebied bezig met oude stenen uit de immense inrit te halen en vroegen of ik hen wilde helpen. Ik vroeg hen wat me dat zou opleveren. Het bleek winstgevender om gewoon verder te gaan met het bezorgen van de krant, dus ik heb hun aanbod vriendelijk doch beslist afgeslagen. Drukte in en rondom de huizen, maar op straat was het heerlijk rustig.

Normaal is het oppassen geblazen op de Liesselseweg waar ik meerdere malen moet oversteken, maar nu leek het op de autoloze zondag uit de tijd van Joop den Uyl. Ook speciaal vond ik de pony die ik zag lopen in het buitengebied. Een kleine zwarte pony met een enorme pony die tot over zijn snuit viel. Ik wist dat kappers niet open mochten zijn, maar dat dit ook voor dierenkappers gold was mij onbekend. Kortom, de lockdown zorgde voor een frisse wind bij het bezorgen van de krant.

Apart
In de weken die volgden keerde de rust weder in en om de huizen. Het leek of de meeste mensen zich vrij snel wisten aan te passen aan de nieuwe situatie. Het was wel apart om al in april bij diverse huizen de vlaggen van scholen van het voortgezet onderwijs te zien hangen ten teken dat er iemand geslaagd was. Zonder landelijk examen dus!  

Toen onze premier de lockdown-maatregelen ging versoepelen was dat meteen merkbaar. Op de basisschool hoorde ik het vooralsnog bescheiden vrolijk gekwetter van kinderen. De juf ging met een klein groepje leerlingen wat sporten op een stukje groen met speeltoestellen. Bij een sportschool zag ik het serieuzere sportwerk uitgevoerd door een tiental fanatiekelingen buiten op de stoep vóór het gebouw.

Op de Liesselseweg nam de verkeersdrukte weer toe. Ik ga dan ook niet meer op die weg fietsen om meters af te snijden. Want volgens twee dienstdoende agenten in een Capri is dat gevaarlijk. Het bleef bij een waarschuwing. Maar goed ook. Anders had ik toch die twee dames nog moeten gaan helpen met keien sjouwen om er financieel nog enigszins aan uit te komen.

Jan Driessen, Lierop

Gerelateerde nieuwsberichten

Opnieuw grote brand in Deurnese Peel DEURNE/LIESSEL - Weer is de brand in de Deurnese Peel in alle hevigheid opgelaaid. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Het betreft het deel gelegen aan de Eikenlaan in Liessel. Inwoners... 30 mei 2020 - 19:02
Brand in Zandbos in Deurne snel onder controle DEURNE - In de bossen aan de Helmondseweg in Deurne heeft zaterdag een brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het vuur in het Zandbos brak rond... 30 mei 2020 - 10:47
Burgemeester ontvangt speciaal Peelpakket DEURNE - Netwerkclub JCI Peelland heeft afgelopen maandag een speciaal 'Peelpakket' overhandigd aan burgemeester Hilko Mak. Een pakket vol producten van lokale ondernemers. De cadeaupakketten zitten vol met producten van... 29 mei 2020 - 10:49
Zorgen om coronanertsen in Deurne DEURNE - De mogelijke besmetting van nerts op mens die vorige week vastgesteld werd in de gemeente Deurne blijft de gemoederen bezighouden. Uit onderzoek is gebleken dat het aannemelijk is... 29 mei 2020 - 10:08
Ravage na botsing tussen zes voertuigen in Liessel LIESSEL - Op de Kanaalstraat in Liessel zijn woensdagochtend zes auto's en een tractor in botsing gekomen. Het ongeluk gebeurde net na 6.00 uur. De eerste auto klapte achterop de... 27 mei 2020 - 07:35
Slecht zicht op A67 door rookontwikkeling LIESSEL/ASTEN - Op de A67 tussen Asten en Liessel heeft het verkeer dinsdagochtend in beide richtingen last van rookoverlast. Dat meldt Rijkswaterstaat op Twitter. De rook is afkomstig van de... 26 mei 2020 - 09:20