In november 2019 werd een grote slotbijeenkomst gehouden. (Archieffoto: Marius van Deursen)

Eindrapport project Wonen en Zorg gepresenteerd

donderdag 18 juni 2020 - 13:59|Bram Vannisselroij

DEURNE – De gemeente Deurne vergrijst, net als heel Nederland in rap tempo. Het grootste deel van deze ouderen wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Met deze wens neemt de vraag naar zorg en ondersteuning fors toe. Het aantal 80-jarigen zal de komende 20 jaar verdubbelen. KBO-Kring- Deurne, de gemeente en LEV-groep Deurne willen vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Vandaag wordt het eindverslag van het project ‘Wonen en Zorg in Deurne’ gepresenteerd. 

In alle wijken in Deurne werden vorig jaar bijeenkomsten gehouden om informatie op te halen. Hoe zien ouderen hun toekomst? Waar liggen de knelpunten? En belangrijker nog: wat zijn de oplossingen? Daarnaast werden er tientallen gesprekken gevoerd tussen alle betrokken partijen. Zorginstellingen, projectontwikkelaars en KBO gingen met elkaar in gesprek.

Het idee kwam van KBO-Kring-Deurne. Voorzitter Leo Verberne en Gerrit van den Heuvel van de ouderenorganisatie moesten vanaf ‘nul’ beginnen. Ze voorzien grote problemen als er niet nu al naar de toekomst wordt gekeken. 

Regie
Aan de gemeente Deurne werd gevraagd om de regie in handen te nemen. Volgens Van den Heuvel is de samenwerking prima. Ook woningbouwcorporatie Bergopwaarts liet zich van haar beste kant zien. “Als we zien wat er allemaal voor plannen liggen wat betreft nieuwbouw, en hoe gekeken wordt naar een combinatie van wonen en zorg, dan is dat heel positief. 80 procent van de nieuwbouw wordt levensloopbestendig.” Dat wil zeggen dat wonen, slapen en sanitair zich op dezelfde een bouwlaag. Om zorg aan te kunnen bieden is dat van essentieel belang voor ouderen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.  

“Maar we kijken naar het hele plaatje. Dus niet alleen sociale woningbouw, ook commerciële partijen worden hierbij betrokken”, vult Verberne aan. “De ouderen willen best verhuizen naar een appartement, of een kleinere woning, maar dan wel binnen de eigen wijk. Daarom moet op lokaal niveau voor deze doelgroep worden gebouwd”, aldus Van den Heuvel. 

'Veel ouderen denken niet of nauwelijks aan de toekomst'

Te laat
Veel ouderen denken niet of nauwelijks aan de toekomst. Als er zich problemen voordoen zijn ze vaak te laat. Van den Heuvel: “We willen dat senioren gaan nadenken over hoe zij hun toekomst zien.”

De opgave is groot, maar in veel wijken zijn er al prima voorzieningen voor deze doelgroep. Zo zijn in Liessel en Sint Jozefparochie woonservicezones gerealiseerd en heeft Helenaveen een kleinschalige woongemeenschap waar ouderen samen gebruik kunnen maken van de combinatie wonen en zorg.

In Heiakker en Koolhof zijn deze voorzieningen bijna niet aanwezig. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel. Verberne vindt dat ouderen daar zelf een actieve rol in moeten spelen. “De tijd dat de overheid of de gemeente alles regelden is voorbij. Mensen moeten veel meer zelf initiatief tonen. Als dat niet meer lukt, dan moet je zorgen dat je personen om je heen verzamelt die je kunnen helpen. Dat kan familie zijn, maar ook kennissen of buurtgenoten. We moeten elkaar simpelweg meer aandacht geven”, meent Verberne.

De grote winst van het project is de toename van bewustwording bij ouderen, politiek, professionals en vrijwilligers over de uitdaging. Het eindrapport wordt naar ongeveer 160 betrokkenen verstuurd. De KBO blijft met hen in gesprek over wonen en zorg in de gemeente Deurne. “Wij blijven bewustwording creëren, niet alleen onder ouderen, maar ook onder de zorginstelling, projectontwikkelaars en de gemeente. We hopen dat daar binnenkort concrete plannen uit voortkomen. Dan zijn we al een heel eind”, besluit Verberne. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Toine Manders bezorgd over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gevaar voor volksgezondheid' BRUSSEL – Europarlementariër Toine Manders pleit voor een Europese standaard voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens de Heusdenaar laat de coronacrisis zien dat er op dat gebied nog veel te... 3 juli 2020 - 11:52
't Verzetje pakt toertochten weer op DEURNE - Wielertoerclub 't Verzetje in Deurne houdt zondag 5 juli drie toertochten over 116, 100 en 72 km. Alle groepen vertrekken bij het Cratoscentrum, Rembrandt van Rijnstraat 5 in... 3 juli 2020 - 10:33
Ondernemerscafé sluit seizoen online af DEURNE – Het Ondernemerscafé Deurne sluit op dinsdag 7 juli om 21:00 uur traditioneel, voor de zomerstop, af met een bomvolle editie. Vanwege het succes van de vorige live-uitzending heeft... 3 juli 2020 - 10:10
Speeltuin de Speuldries is weer open SINT JOZEFPAROCHIE - Speeltuin de Speuldries in Sint Jozefparochie is weer open. Wel wordt van de bezoekers verwacht dat ze zich houden aan de regels van het RIVM. Dat houdt... 3 juli 2020 - 10:05
Onderzoek naar Peelbrand levert nog niets op REGIO - Het politieonderzoek naar de Peelbrand heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Volgens de politie zijn er nog geen aanknopingspunten. Het onderzoek is echter nog in volle gang... 3 juli 2020 - 09:46
Weer vertraging voor spoortunnel DEURNE - De aanleg van de spoortunnel bij de Binderendreef in Deurne loopt weer een jaar vertraging op. Voor de bouw van de spooronderdoorgang is een treinvrije periode nodig. Wethouder... 3 juli 2020 - 09:32