(Foto: Marius van Deursen)

‘Hoge zorgkosten door falend rijksbeleid’

vrijdag 26 juni 2020 - 10:05|Bram Vannisselroij

DEURNE - De hoge zorgkosten zijn het gevolg van falend rijksbeleid. Dat vindt directeur Hub Bloebaum van Bijzonder Jeugdwerk/Vreekwijk. Hij schrok van de ophef die rondom de jeugdinstelling ontstond, nadat Deurne het begrotingstekort bekendmaakte. “Het is een enorm complexe situatie. Inwoners van Deurne krijgen onterecht het gevoel dat wij de oorzaak zijn van het begrotingstekort. Dat wil ik graag rechtzetten.”

Het begrotingstekort van de gemeente Deurne over het jaar 2019 liep mede door de hoge kosten van het sociaal domein op tot 1.226.000 euro. Een grote kostenpost blijkt jeugdzorginstelling Vreekwijk te zijn.

Bloebaum en wethouder Marnix Schlösser maken zich al jaren grote zorgen. Laatstgenoemde heeft financiën en zorg in zijn portefeuille. Sinds de decentralisatie van de zorg in 2015 kregen gemeenten steeds meer op hun bordje. De geringe compensatie die daartegenover staat is verre van toereikend. Bloebaum betreurt de hele gang van zaken. En dan met name de negatieve beeldvorming. De hele situatie straalt volgens hem niet goed af op de (jeugd)zorg. “Terwijl wij hier met een grote groep gepassioneerde mensen hard aan het werk zijn.”

Sinds 2015 is het voor de jeugdinstelling en voor de gemeente haast onmogelijk om de administratieve rompslomp op orde te brengen. Voorheen was de provincie hiervoor verantwoordelijk. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet – dat vanaf 2020 in zou gaan - zou soelaas moeten bieden. Hierin wordt onder andere afgesproken welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jongeren in zorginstellingen.

Bloebaum: “Veel jongeren komen uit gebroken gezinnen, waarbij het moeilijk is om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is. Vaak wonen de ouders in verschillende woonplaatsen en schuiven gemeenten de verantwoordelijkheid op elkaar af.” De invoering van de regeling werd vanwege corona uitgesteld. “In eerste instantie zei de minister dat het een kleine administratieve handeling zou zijn. Toen de coronacrisis uitbrak, werd snel besloten om dit uit te stellen tot januari 2022. Dat kan ik niet rijmen met elkaar”, zegt Schlösser. 

Verkiezingen
Hoewel het probleem in Den Haag hoog op de politieke agenda staat, denkt de wethouder niet dat dit nog vóór de verkiezingen is opgelost. “Ik denk niet dat de partijen zich daaraan gaan branden.” Hoewel Schlösser vorige week ferme taal sprak, is hij juist zeer te spreken over de samenwerking tussen de zorginstelling en de gemeente Deurne. “Wij zijn blij met zo’n mooie instelling in onze gemeente. Het zorgt voor werkgelegenheid en wij nemen onze verantwoordelijkheid om deze jongeren, die het niet makkelijk hebben, een plek te geven”, vertelt Schlösser. “Veel van deze jongeren hebben niet eens een thuis. Ze hebben bijvoorbeeld te maken gehad met huiselijk geweld of loverboypraktijken. Ik vind mensenhandel eigenlijk een beter woord”, vult Bloebaum aan. 

Perspectief
Hij erkent dat de kosten voor de opvang van jongeren torenhoog zijn, maar plaatst het geheel in perspectief. “Als wij zorgen dat iemand door ons werk niet in de tbs-verpleging terechtkomt, dan besparen we de samenleving enorm veel geld. Dat wordt helaas niet altijd gezien. Jeugdzorg komt nooit positief in het nieuws, terwijl wij hier met ziel en zaligheid werken en veel voor elkaar krijgen.”

De jongeren worden op de fraaie locatie Vreekwijk klaargestoomd om terug te keren in de maatschappij. Zij kunnen een opleiding volgen aan De Korenaer. Deze school kreeg in 2016 het predicaat ‘excellente’ school. Leerlingen die kiezen voor de richting ‘groen’ kunnen op het terrein ruimschoots praktijkervaring opdoen. Ook is er ruimte om te sporten, bijvoorbeeld op de nieuwe stormbaan, waar ook particulieren gebruik van kunnen maken. “We willen het terrein meer openstellen. Dat de inwoners van Deurne zien wat hier gebeurt”, aldus Bloebaum.

Zo’n 70 jaar geleden werden er voor het eerst jongeren opgevangen in wat toen nog een ouderwets internaat was. “Voornamelijk moeilijk opvoedbare jongens uit de Randstad werden hier geplaatst. Een verblijf op het platteland zou goed voor ze zijn”, blikt de huidige directeur terug. Tegenwoordig wordt er jeugdzorg verleend aan jongeren uit heel Nederland. Als het aan Schlösser en Bloebaum ligt tot in lengte van jaren. Maar dan zal er wel snel een passende compensatieregeling moeten komen vanuit het Rijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Toine Manders bezorgd over huisvesting arbeidsmigranten: 'Gevaar voor volksgezondheid' BRUSSEL – Europarlementariër Toine Manders pleit voor een Europese standaard voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens de Heusdenaar laat de coronacrisis zien dat er op dat gebied nog veel te... 3 juli 2020 - 11:52
't Verzetje pakt toertochten weer op DEURNE - Wielertoerclub 't Verzetje in Deurne houdt zondag 5 juli drie toertochten over 116, 100 en 72 km. Alle groepen vertrekken bij het Cratoscentrum, Rembrandt van Rijnstraat 5 in... 3 juli 2020 - 10:33
Ondernemerscafé sluit seizoen online af DEURNE – Het Ondernemerscafé Deurne sluit op dinsdag 7 juli om 21:00 uur traditioneel, voor de zomerstop, af met een bomvolle editie. Vanwege het succes van de vorige live-uitzending heeft... 3 juli 2020 - 10:10
Speeltuin de Speuldries is weer open SINT JOZEFPAROCHIE - Speeltuin de Speuldries in Sint Jozefparochie is weer open. Wel wordt van de bezoekers verwacht dat ze zich houden aan de regels van het RIVM. Dat houdt... 3 juli 2020 - 10:05
Onderzoek naar Peelbrand levert nog niets op REGIO - Het politieonderzoek naar de Peelbrand heeft tot nu toe nog niets opgeleverd. Volgens de politie zijn er nog geen aanknopingspunten. Het onderzoek is echter nog in volle gang... 3 juli 2020 - 09:46
Weer vertraging voor spoortunnel DEURNE - De aanleg van de spoortunnel bij de Binderendreef in Deurne loopt weer een jaar vertraging op. Voor de bouw van de spooronderdoorgang is een treinvrije periode nodig. Wethouder... 3 juli 2020 - 09:32