(Foto: Marius van Deursen)

‘Hoge zorgkosten door falend rijksbeleid’

vrijdag 26 juni 2020 - 10:05|Bram Vannisselroij

DEURNE - De hoge zorgkosten zijn het gevolg van falend rijksbeleid. Dat vindt directeur Hub Bloebaum van Bijzonder Jeugdwerk/Vreekwijk. Hij schrok van de ophef die rondom de jeugdinstelling ontstond, nadat Deurne het begrotingstekort bekendmaakte. “Het is een enorm complexe situatie. Inwoners van Deurne krijgen onterecht het gevoel dat wij de oorzaak zijn van het begrotingstekort. Dat wil ik graag rechtzetten.”

Het begrotingstekort van de gemeente Deurne over het jaar 2019 liep mede door de hoge kosten van het sociaal domein op tot 1.226.000 euro. Een grote kostenpost blijkt jeugdzorginstelling Vreekwijk te zijn.

Bloebaum en wethouder Marnix Schlösser maken zich al jaren grote zorgen. Laatstgenoemde heeft financiën en zorg in zijn portefeuille. Sinds de decentralisatie van de zorg in 2015 kregen gemeenten steeds meer op hun bordje. De geringe compensatie die daartegenover staat is verre van toereikend. Bloebaum betreurt de hele gang van zaken. En dan met name de negatieve beeldvorming. De hele situatie straalt volgens hem niet goed af op de (jeugd)zorg. “Terwijl wij hier met een grote groep gepassioneerde mensen hard aan het werk zijn.”

Sinds 2015 is het voor de jeugdinstelling en voor de gemeente haast onmogelijk om de administratieve rompslomp op orde te brengen. Voorheen was de provincie hiervoor verantwoordelijk. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet – dat vanaf 2020 in zou gaan - zou soelaas moeten bieden. Hierin wordt onder andere afgesproken welke gemeente financieel verantwoordelijk is voor jongeren in zorginstellingen.

Bloebaum: “Veel jongeren komen uit gebroken gezinnen, waarbij het moeilijk is om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk is. Vaak wonen de ouders in verschillende woonplaatsen en schuiven gemeenten de verantwoordelijkheid op elkaar af.” De invoering van de regeling werd vanwege corona uitgesteld. “In eerste instantie zei de minister dat het een kleine administratieve handeling zou zijn. Toen de coronacrisis uitbrak, werd snel besloten om dit uit te stellen tot januari 2022. Dat kan ik niet rijmen met elkaar”, zegt Schlösser. 

Verkiezingen
Hoewel het probleem in Den Haag hoog op de politieke agenda staat, denkt de wethouder niet dat dit nog vóór de verkiezingen is opgelost. “Ik denk niet dat de partijen zich daaraan gaan branden.” Hoewel Schlösser vorige week ferme taal sprak, is hij juist zeer te spreken over de samenwerking tussen de zorginstelling en de gemeente Deurne. “Wij zijn blij met zo’n mooie instelling in onze gemeente. Het zorgt voor werkgelegenheid en wij nemen onze verantwoordelijkheid om deze jongeren, die het niet makkelijk hebben, een plek te geven”, vertelt Schlösser. “Veel van deze jongeren hebben niet eens een thuis. Ze hebben bijvoorbeeld te maken gehad met huiselijk geweld of loverboypraktijken. Ik vind mensenhandel eigenlijk een beter woord”, vult Bloebaum aan. 

Perspectief
Hij erkent dat de kosten voor de opvang van jongeren torenhoog zijn, maar plaatst het geheel in perspectief. “Als wij zorgen dat iemand door ons werk niet in de tbs-verpleging terechtkomt, dan besparen we de samenleving enorm veel geld. Dat wordt helaas niet altijd gezien. Jeugdzorg komt nooit positief in het nieuws, terwijl wij hier met ziel en zaligheid werken en veel voor elkaar krijgen.”

De jongeren worden op de fraaie locatie Vreekwijk klaargestoomd om terug te keren in de maatschappij. Zij kunnen een opleiding volgen aan De Korenaer. Deze school kreeg in 2016 het predicaat ‘excellente’ school. Leerlingen die kiezen voor de richting ‘groen’ kunnen op het terrein ruimschoots praktijkervaring opdoen. Ook is er ruimte om te sporten, bijvoorbeeld op de nieuwe stormbaan, waar ook particulieren gebruik van kunnen maken. “We willen het terrein meer openstellen. Dat de inwoners van Deurne zien wat hier gebeurt”, aldus Bloebaum.

Zo’n 70 jaar geleden werden er voor het eerst jongeren opgevangen in wat toen nog een ouderwets internaat was. “Voornamelijk moeilijk opvoedbare jongens uit de Randstad werden hier geplaatst. Een verblijf op het platteland zou goed voor ze zijn”, blikt de huidige directeur terug. Tegenwoordig wordt er jeugdzorg verleend aan jongeren uit heel Nederland. Als het aan Schlösser en Bloebaum ligt tot in lengte van jaren. Maar dan zal er wel snel een passende compensatieregeling moeten komen vanuit het Rijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bijna 2.000 eetbonnen voor ‘Toppers van het Elkerliek’ DEURNE/HELMOND – Toen het coronavirus begin dit jaar in alle hevigheid uitbrak, had met name het zorgpersoneel het hard te halen. Ook in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en Deurne... 18 september 2020 - 09:54
Basisschool Willibrordus verzamelt E-waste DEURNE - De kinderen van groep 7 en 8 van basisschool Willibrordus zijn tot en met 2 oktober druk bezig met het verzamelen van elektronisch afval voor de E-waste race... 18 september 2020 - 08:57
Lekker Ding Festival maakt dorstig DEURNE - Wanneer je een paar maanden geleden, op het dieptepunt van de corona-ellende, gezegd zou hebben dat we begin september van dit jaar met dik vijfhonderd mensen op terrasjes... 17 september 2020 - 13:16
‘Op de Ventoux kan het spoken’ DEURNE - De Tour de France is in de derde week aanbeland. De renners snakken naar Parijs, maar ook voor Richard Need zijn het zware weken. De parcoursbouwer werkt bij... 17 september 2020 - 13:02
Bezorgers gezocht! SINT JOZEFPAROCHIE - Uitgeverij Das Publishers zoekt met spoed bezorgers voor het Weekblad voor Deurne in Sint Jozefparochie. Het gaat om de volgende straten: Ferdinand Bolstraat, Govert Flinkckstraat, Jozef Israëlstraat,... 17 september 2020 - 12:09
Extra geld voor burgerinitiatief Sint Jozefparochie SINT JOZEFPAROCHIE - Het burgerinitiatief om het braakliggend gebied tussen de brede school D’n Bogerd en de gerealiseerde woonservicezone mooier in te richten ging anderhalf jaar geleden van start. De... 17 september 2020 - 11:44