Het bestuur van het fonds vlnr: penningmeester Antoon Rooijakkers, lid John Clerx, voorzitter Martien Verschuuren en secretaris Hans van Dijk. (Foto: Hein van Bakel)

´De drempel is voor sommigen nog te hoog´

donderdag 19 november 2020 - 17:21|Bram Vannisselroij

DEURNE – Deurnenaren met financiële problemen kunnen sinds 2012 terecht bij Grip Op Schuld  (GOS).  Zij begeleiden Deurenaren om uit de schulden te komen. Helaas zijn er ook gevallen van cliënten die niet genoeg aflossingscapaciteit hebben. Deze categorie kan sinds een jaar aankloppen bij het Fonds Bijzondere Noden. De stichting denkt dat het aantal hulpaanvragen door de coronacrisis zal stijgen. “Ik hoop dat nog meer mensen de stap durven zetten.”

Geldzorgen kunnen veel stress veroorzaken, zeker als er geen perspectief is. Er zijn inwoners die hun schulden aflossen met nieuwe schulden. “Dat is een uitzichtloze situatie. Wij bieden deze groep een kans om uit de financiële problemen te komen”, licht Hans van Dijk toe.

De secretaris van het fonds komt direct met een voorbeeld. “Er meldde zich een student aan die een foutje had gemaakt bij de aanvraag van een OV-kaart. Het resultaat was dat hij 900 euro moest terugbetalen. Een bedrag dat hij natuurlijk niet had liggen. We hebben de schuld ‘afgekocht’ zodat deze in ieder geval niet hoger wordt. De student is het bedrag nu in de vorm van een renteloze lening schuldig aan het fonds. We bekijken dan wat iemand maandelijks kan afdragen. Het streven is dat de cliënt de lening binnen drie jaar aflost.” Tijdens het hele traject blijft hij of zij bij GOS in de schuldhulpverlening. 

Voorwaarden
Maar wie denkt dat het fonds een soort Sinterklaas is komt bedrogen uit. Er zitten wel enkele voorwaarden aan. Om in aanmerking te komen moet en inwoners zich eerst melden bij GOS. De doelgroep van het fonds zijn de mensen met relatief lage schulden die echt gemotiveerd zijn om de problemen op te lossen. De cliënt zelf dient ook actief mee te werken om zijn of haar financiële situatie te verbeteren. Daarnaast werkt GOS met maatjes die de cliënten bijstaan. Zij beoordelen tijdens het traject ook of iemand betrouwbaar is.

Verder worden alle schulden bij alle schuldeisers in kaart gebracht. Het betreft schulden van in totaal maximaal 3000 euro. “Al kan hier in sommige gevallen van afgeweken worden. Het blijft maatwerk”, aldus Van Dijk. Inwoners die in de schuldsanering zitten komen niet in aanmerking voor een lening van het fonds omdat de problemen zo groot zijn dat ze niks kunnen aflossen. Tot nu toe begeleidde het fonds vijf inwoners, maar Van Dijk denkt dat dit aantal door de coronacrisis (flink) zal stijgen. 

Divers
De groep die hulp vraagt is divers. Van jong tot oud en van student tot inwoners met een fulltime baan. Het leidt soms tot creatieve oplossingen. Een werkgever wilde de schuld van een van zijn werknemers wel op zich nemen. Dan moest hij wel een dag extra gaan werken. De werkgever stort het salaris direct op de rekening van de schuldeiser, terwijl een andere bestaande schuld door het Fonds wordt afgekocht. Maar er zijn ook inwoners die minder geluk hebben.

Van Dijk: “Soms snap je niet hoe er in sommige gevallen met mensen wordt omgegaan in Nederland.” Hij zag schrijnende gevallen voorbijkomen. Omwille van de privacy kan hij hier niet teveel over uitweiden. 
“Gelukkig kunnen wij de problemen in de meeste casussen oplossen.”

Van Dijk vindt dat geld lenen tegenwoordig te makkelijk gaat. “Je kan bij veel postorderbedrijven ook achteraf betalen. Daar kan niet iedereen mee omgaan. Ook bij banken is het gemakkelijk om in het rood te staan.” Hij ziet ook een zorgelijke ontwikkeling sinds de coronacrisis haar intrede deed. Het aantal mensen met gokschulden is zienderogen gestegen.  “In korte tijd kun je dan heel veel geld verliezen.” Van Dijk hoopt dat mensen sneller aan de bel trekken en de weg naar GOS en het fonds weten te vinden. “Ik hoop dat nog meer mensen de stap durven zetten. De drempel is voor sommigen nog te hoog.”

Het Fonds Bijzondere Noden kan de schulden van de cliënten omzetten in leningen dankzij een eenmalige bijdrage van 20.000 euro van de gemeente Deurne. GOS, Beelsfundatie, Stichting Thomas van Villanova, Steun Welzijnszorg, Parochie Sint Willibrord Deurne en het Tiny en Anny van Doorne Fonds vulden dit bedrag aan tot ruim 60.000 euro.

Gerelateerde nieuwsberichten

Auto in brand op A67 ter hoogte van Liessel LIESSEL - Op de A67 ter hoogte van de afslag Liessel is een auto in brand gevlogen. De inzittende heeft zichzelf in veiligheid gebracht. De afrit is tot ongeveer 16.00... 25 november 2020 - 15:15
Peelgemeenten starten online platform om regio te promoten REGIO - De zes Peelgemeenten slaan de handen ineen om de regio op de kaart te zetten. De werkgelegenheid in de sector toerisme en recreatie is in de Peelregio de... 20 november 2020 - 11:14
Twee films in het Cultuurcentrum DEURNE - De film Hors Normes draait zondag 22 november in het Cultuurcentrum in Deurne. De voorstelling begint om 19.30 uur, reserveren is verplicht. Tickets zijn de bestellen via www.ccd.nl... 20 november 2020 - 11:01
Gemeentehuis kleurt oranje DEURNE - Het gemeentehuis in Deurne kleurt vanaf volgende week woensdag oranje om aandacht te vragen voor de internationale campagne ‘Orange the World’ van de Verenigde Naties om geweld tegen... 20 november 2020 - 10:54
Herfst, herfst en nog eens herfst DEURNE - De afgelopen weken lieten wij al de pracht en praal van de natuur in de omgeving van Deurne en omstreken zien. Ook deze week hebben jullie weer flink... 20 november 2020 - 09:38
Boekpresentatie ‘Deurne vertelt’ DEURNE - De boekpresentatie van het boek ‘Deurne vertelt’, geschreven door Marlon Tielemans, vond afgelopen maandag plaats. Uiteraard gebeurde dit met inachtneming van alle maatregelen die vanwege corona nodig zijn... 19 november 2020 - 19:43