Militairen aan het werk met de aanleg van het parkoers. (Foto: Hein van Bakel)

Onderwaterparkoers voor duikers met beperking

donderdag 16 mei 2019 - 10:39|Ine van Hal

DEURNE – De Deurnese stichting Red Lobster Divers organiseert al zo’n zeventien jaar duikactiviteiten voor mensen met een beperking. Ze doet dit onder anderen in het zwembad van Oro op Het Rijtven in Deurne, maar organiseert ook buitenwaterduiken en duikvakanties. Momenteel is de stichting bezig met het aanleggen van een belevings- onderwaterparkoers voornamelijk voor duikers met een visuele beperking. Een peloton duikers van de Koninklijke Landmacht heeft vorige week een paar dagen geholpen met de aanleg van het parkoers.

't Zuth is een populaire duikstek in de Bakelse Plassen aan de Hekker in Milheeze. Het beheer van de duikspot is in handen van de stichting DNBO, die gevormd wordt door de duikclubs: Aquarius, Otten Dive Ocean en de Gemertse Watervrienden. Door de stichting is onder meer al een clubhuis en een parkeerplaats gerealiseerd. Ook de Red Lobster Divers zijn onderdeel van de stichting.
De aanleg van een parkoers in 't Zuth zat al twee jaar in de planning. Instructeur en coördinator Frans Lobbe van de Red Lobster Divers: “de onderwaterwereld is niet per definitie spannend. Met name voor blinde en slechtziende duikers wilden we de onderwaterbeleving leuker maken aan de hand van een parkoers met objecten, die ze op de tast kunnen ontdekken. Maar ook voor andere duikers kan het spannend zijn onder water allerlei voorwerpen op te speuren.”
Van het parkoers is een maquette gemaakt. Daarmee kunnen visueel beperkte duikers zich vooraf in de route inleven, zodat ze weten wat ze onder water kunnen verwachten.
Het plaatsen van objecten onder water verbeterd volgens Lobbe ook de omgeving. “De ornamenten vormen een hard substraat waarop planten kunnen groeien. Planten produceren zuurstof en verbeteren zo de omgeving voor vissen en andere onderwaterdieren.”

Problemen
De stichting Red Lobster Divers heeft geen leden, maar wel deelnemers en begeleiders vanuit heel Nederland. Een van die begeleiders is Erik Kuipers uit Oosteind in de omgeving van Breda. Bij hem lagen betonnen ornamenten in de opslag, zoals stenen, beelden, pilaren, maar ook stalen bogen en hekwerken. Enkele voorwerpen zijn afkomstig uit een in 1964 gesloopte kloosterkerk. 
Frans Lobbe: “we liepen tegen twee problemen aan; hoe krijgen we die zware betonnen objecten -sommige ornamenten wegen meerdere honderden kilogrammen- vanuit Oosteind naar Bakel en hoe plaatsen we die onder water. Enkele ornamenten bestaat uit meerdere delen, die onder water aan elkaar bevestigd moeten worden.” Het probleem van het vervoer werd gaandeweg opgelost.

Duikerspeloton 
“Op een gegeven moment waren we met enkele bestuursleden bij een bijeenkomst met bestuurders uit heel Nederland”, vertelt Lobbe. “Daar kwam het onderwaterparkoers ter sprake en een commandant van de Koninklijke Landmacht hoorde ons probleem aan. Hij vertelde dat de landmacht vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid stichtingen en organisaties ondersteunt, die zich inzetten voor mensen met een beperking. Met de commandant werd afgesproken dat een duikerspeloton van de Koninklijke Landmacht in de vorm van een oefening zou helpen met het plaatsen en bevestigen van de ornamenten onder water.” 
Van dinsdag 7 tot en met donderdag 9 mei sloegen de militairen hun kamp op bij de duikstek in de Bakelse Plassen. Het merendeel van de ornamenten is inmiddels in het onderwaterparkoers aangebracht. Een aantal grotere objecten worden op een later tijdstip geplaats. “De militairen hadden daarvoor niet het juiste materiaal bij zich. Er is afgesproken dat ze nog een keer terugkomen met een zwaardere kraan”, aldus Lobbe.
Om eraan toe te voegen: “Mochten er in de omgeving mensen zijn die betonnen beelden of andere ornamenten in hun tuin hebben staan en deze op willen ruimen, dan kunnen ze gerust contact met ons opnemen. Daarbij gaat het nadrukkelijk niet om stoelen, tafels, banken of ander tuinmeubilair.”

Zie ook onderstaande foto's van fotograaf Hein van Bakel.

Meer media

Gerelateerde nieuwsberichten

Walsberg Bont zorgt voor vermaak WALSBERG – Het 26e Walsberg Bont werd vrijdag en zaterdag gevierd. Simon Donkers had de presentatie in handen, om alle acts op een professionele wijze aan elkaar te praten. En... 20 januari 2020 - 10:10
Honderd jaar muziek in Vlierden VLIERDEN – Fanfare Wilhelmina Vlierden bestaat honderd jaar. Het eeuwfeest wordt zaterdag 18 januari afgetrapt met een jubileumconcert. “De fanfare is eigenlijk ontstaan uit rivaliteit”, aldus voorzitter Rob van den... 17 januari 2020 - 11:39
Jubilarissen Muziekvereniging Tune LIESSEL - De leden van Muziekvereniging Tune uit Liessel brachten zaterdag 11 januari een muzikale hulde aan de jubilarissen van de vereniging. Louis Verstappen, Peter Hanssen en Mark Gijsbers werden... 14 januari 2020 - 11:08
Boerenbruidspaar De Kei LIESSEL – Mark Oomen en Miranda van Lieshout zijn zondag 5 januari bekendgemaakt als het boerenbruidspaar 2020 van De Kei. Dit gebeurde na afloop van de receptie van prins Dirk... 6 januari 2020 - 11:48
Acroshow Imagine in kader 80 jaar KDO DEURNE - In 2020 viert gymnastiek en turnvereniging Kracht door Oefening (KDO) Deurne op bescheiden wijze haar tachtigjarige bestaansjubileum. Het jubileumjaar wordt geopend met de show Imagine, die zaterdag 4... 3 januari 2020 - 09:17
Prins Carlo I bij De Dorstvlegels VLIERDEN - Carlo Jacobs is de nieuwe prins van De Dorstvlegels uit Vlierden. Hij regeert komend jaar over Dorstvlegelland met zijn adjudant John Sleegers en zijn hofdames Miriam van den... 16 december 2019 - 11:41