Fanfare Wilhelmina Vlierden met dirigent Mari van Gils en zangeres Femke Schmitz tijdens een repetitie voor het komende jubileumconcert. (Foto: Frans Klaus)

Honderd jaar muziek in Vlierden

vrijdag 17 januari 2020 - 11:39|Ine van Hal

VLIERDEN – Fanfare Wilhelmina Vlierden bestaat honderd jaar. Het eeuwfeest wordt zaterdag 18 januari afgetrapt met een jubileumconcert. “De fanfare is eigenlijk ontstaan uit rivaliteit”, aldus voorzitter Rob van den Heuvel. “Na een bezoek aan Ommel vonden enkele inwoners dat het toch niet zo kon zijn dat dat dorp wel een fanfare had en Vlierden niet. Ze lieten er geen gras over groeien en schaften instrumenten aan. Het eerste officiële optreden van de fanfare was de opening van de kermis in 1920.”

Het openen van de kermis is nog steeds een jaarlijkse activiteit van Fanfare Wilhelmina. Rob van den Heuvel: “Dit jaar gaat er het een en ander veranderen rond de kermis in Vlierden. Samen Vlierden, ondernemers en de fanfare hebben de krachten gebundeld om een dorpsfestival te organiseren met allerlei vermaak om de kermis heen.”
De kermis in Vlierden valt dit jaar niet in het Hemelvaartweekend, maar wordt gehouden van vrijdag 15 tot en met zondag 17 mei.
De altijd drukbezochte, sfeervolle levende kerststal op kerstavond is ook een activiteit van de fanfare. Behalve de fanfare en de drumband is de kapel Vlierländer Musikanten een onderdeel van Fanfare Wilhelmina Vlierden, De kapel treedt gemiddeld zo'n 25 keer per jaar op, voornamelijk in het buitenland.

“We zijn een veerkrachtige club met veel binding”

Veerkrachtige club
Fanfare Wilhelmina heeft momenteel zo’n tachtig leden tegenover 130 in hoogtijdagen. “In het verleden was muziek maken bij de fanfare vaak een familieaangelegenheid, kinderen volgden in het voetspoor van hun ouders”, zegt Rob van den Heuvel. “Op school was er ook meer aandacht voor muziekonderwijs. Nu speelt de vergrijzing een rol, er is weinig aanwas van onderaf.”
Fanfare Wilhelmina doet er alles aan dat tij te keren. Bestuurslid Ingrid van Berkum: “We zijn een veerkrachtige club met veel binding. De uitdaging is: hoe hou je de vereniging levendig? We werken er hard aan de jeugd geïnteresseerd te krijgen.”
In samenwerking met de fanfare, Leef en de basisscholen in Vlierden en Sint Jozefparochie is De Muziekklup opgezet. Op de scholen worden muzieklessen gegeven met een gezamenlijk optreden tot besluit.
De zestienjarigen Femke van der Sterren, Anne Geerts en Marja Bruinsma vonden die lessen zo leuk, dat ze er een vervolg aan gegeven hebben. Ingrid van Berkum: “Sinds hun dertiende maken ze elke maandagavond muziek met een groepje kinderen. Zo krijgen ze meteen een idee van een clubgevoel.”

Top van Nederland
Standaard fanfareconcerten zijn de laatste jaren geleidelijk naar de achtergrond verdwenen. “We proberen steeds meer andersoortige optredens te organiseren, rekening houdend met de wensen van leden en publiek”, aldus de voorzitter. Het promsconcert Vlierden Live in 2009 luidde die omslag in. Daarna volgden Rhythm in the House door de slagwerkgroep, Maestro en Alle Remmen Los; een concert samen met de BZB-band.
“Nu zijn dat de hoogtepunten, in het verleden waren dat deelnames aan concoursen”, zegt Van den Heuvel. De Vlierdense fanfare en drumband gooiden regelmatig hoge ogen tijdens muziekwedstrijden. “In 1984 werd de fanfare uitgenodigd voor een topconcours, waaraan alleen de beste fanfares van Nederland mochten deelnemen.”

Opstap naar succes
Voor diverse oud-leden betekende het lidmaatschap van Fanfare Wilhelmina een opstap naar succes in de muziekwereld. Zoals pianist en dirigent Martien Maas van Koninklijke Harmonie Deurne. Hans van Otterdijk: “Martien Maas werd op zijn 17de gevraagd als muzikaal leider voor de kapel. Op 24-jarige leeftijd werd hij dirigent voor de fanfare. Hij was achttien jaar dirigent in Vlierden.”
Ook componist Eric Swiggers begon zijn muziekcarrière in Vlierden. Voor de fanfare componeerde hij tien jaar geleden het muziekstuk Fleodrodum, dat gebaseerd is op de historie van Vlierden. Zijn broer Marco Swiggers timmert onder meer aan de weg als cabaretier met de oudejaarsconference Poeiersuiker. Ook hij was lid van Wilhelmina Vlierden.
Een ander oud-lid is slagwerkinstructeur Harrie van Otterdijk, onder wiens leiding diverse drumbands en individuele percussionisten successen boekten.

Jubileumprogramma
Het jubileumjaar begint zaterdag 18 januari met een concert, om 19.30 uur in ’t Huis in Vlierden. Moderne muziek onder meer van Amy Winehouse maar ook werken als Eres Tú en Fleodrodum staan op het programma. Als zangeres treedt Femke Schmitz uit Eindhoven op. Na afloop is er een receptie.
Dit jaar staan diverse activiteiten op touw, waaronder begin april een theatershow met medewerking van de slagwerkgroep. “Dat belooft een spektakel te worden”, zegt Rob van den Heuvel. “Er spelen 35 oud-slagwerkers mee en Marco Swiggers en Frank van Rooij schrijven het script.”
Zaterdag 31 oktober staat Beste zangers van Vlierden op de agenda. Op 16 januari 2021 wordt het jubileumjaar afgesloten met een Dank-je-welavond en de huldiging van jubilarissen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Carnavalsoptocht Liessel in beeld LIESSEL - De optocht van De Kei in Liessel was vanwege de barre weersomstandigheden op carnavalszondag een week verzet. De verlate carnavalsoptocht die zondag 1 maart door het Keienland trok... 2 maart 2020 - 10:43
Optocht Neerkant in beeld NEERKANT - In Neerkant trok zondag 1 maart een kleurrijke optocht van De Ulewappers door de straten. De optocht was een week opgeschoven vanwege de barre weersomstandigheden op carnavalszondag. De... 2 maart 2020 - 09:56
Uitslag en foto's optocht Helenaveen HELENAVEEN - Dinsdagmiddag trok een kleurrijke optocht door het Peelpluimenrijk. Algemeen optochtwinnaar was de familie van het jeugdprinsenpaar. VC de Koolweg won de Roel & Wilma Hoeben aanmoedigingsprijs met Trots... 25 februari 2020 - 19:06
Volle zaal Deurne zingt mee DEURNE - Het was weer volle bak op carnavalsmaandag bij Deurne Zingt Mee in een uitverkochte zaal van cultuurcentrum Martien van Doorne in Deurne. Muzikanten van PD the Next traden... 25 februari 2020 - 10:31
Uitslag optocht Zeilberg ZEILBERG - De optocht van De Pottenbakkers in Zeilberg ging op carnavalsmaandag wel door. Ondanks het ietwat duilerige weer hadden de deelnemers er zin in en genoot het publiek vanonder... 25 februari 2020 - 09:54
Uitslag optocht Vlierden VLIERDEN - De optocht in Vlierden ging als een van de weinige in de regio wel door. Hoewel het geen geweldig weer was genoten de toeschouwers van een fraaie optocht... 24 februari 2020 - 16:25